Verilen hizmet ile ilgili bilgi veren Sağlıklı Hayat Merkezi sorumlu Hekimi Dr. Funda Demirel, “kanser taramalarımızı aile hekimleri ile koordine içerisinde hastalarla iletişime geçerek kontrol ve tedavilerini gerçekleştiriyoruz” dedi.
“MOBİL KETEM” ARACIMIZ MEVCUT
Dr. Demirel yaptığı açıklamasında; “Erzincan Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM biriminde; 30-65 yaş arası kadınlara Rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) taraması amacıyla HPV alımı, 40-69 yaş arası kadınlara Meme kanseri taraması amacıyla mamografi çekimi, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklere Bağırsak kanseri taraması amacıyla GGK testi ücretsiz olarak yapılmaktadır.. Biz ilimizde gerek aile hekimleri ile gerek köy muhtarları ile iletişime geçerek gruplar oluşturuyoruz. Bu grupları ücretsiz taşıma hizmeti sunarak sağlıklı hayat merkezimize getirip taramalarını yaptıktan sonra tekrar geri kendi mahalle ve köylerine taşıma hizmeti sunuyoruz. Aynı zamanda kendi imkanlarımızla kurdurduğumuz bir “MOBİL KETEM” aracımız mevcut. Bu araç ile köylerde uzak mahallelerde vatandaşlarımızın merkeze gelmesine gerek kalmadan yerinde sağlık hizmeti sunarak rahim ağzı kanseri ve kolon kanseri taraması yapıyoruz. Verilen bu hizmetlerden haberdar olunması, insanların bu konudaki bilinç düzeyinin artırılması amacıyla düzenli aralıklarla eğitimler veriyoruz” dedi.
HER 5 ÖLÜMDEN BİRİ KANSER NEDENİYLE GERÇEKLEŞMEKTEDİR
Kanser hastalığının günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu ve yakın gelecekte de bu sorunun artarak devam edeceğine dair kuvvetli kanıtların bulunduğunu ifade eden Dr. Demirel; Dünya Kanser Raporunda, nüfusun artması ve yaşlanması ile birlikte kanser vaka sayısındaki artışın devam edeceği bildirilmektedir. Kanser ülkemizde ve dünyada ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Her 5 ölümden biri kanser nedeniyle gerçekleşmektedir. Kanserlerin oluşumunda yüzde 90-95 çevrenin, yüzde 5-10 genlerin etkisinin olduğu bilinmektedir. Bilinen çevresel nedenlerden ve risk faktörlerinden kaçınılarak kanserlerin en az 3’te 1’inin önlenebileceği, diğer 3’te 1’inin de erken teşhis ve etkin tedavi ile kontrol altına alınabileceği bilinmektedir.
ERKEN TEŞHİS İLE YAŞAM SÜRESİ VE KALİTESİNİN ARTIRILMASI HEDEFLENMEKTE
Hastalıkların kontrolü amacıyla asemptomatik kişilerin muayene edilmesi ve incelenmesi ‘’tarama’’ adı ile anılır. Sağlık taramaları hastalıkların erken tanınması ve buna bağlı olarak hastalık ve ölümlerin azaltılabilmesi amacıyla sağlıklı insanlara düzenli aralıklarla uygulanan programlardır. Dünyada ve Türkiye’de sık görülen kanserlerden; meme, serviks (rahim ağzı), kolorektal (kalın bağırsak) kanserler için tarama standartları belirlenmiş ve tarama kapsamına alınmıştır. Başarılı bir şekilde yürütülen bu tarama programları ile gerek erken teşhisin gerekse yaşam süresi ve kalitesinin artırılması hedeflenmiştir.
Taramasını daha önceden yaptırmış ve yeniden tarama yaptırması gereken kişileri arayarak tarama zamanlarının geldiğini hatırlatıyor ve Sağlıklı Hayat Merkezimize davet ediyoruz. Belirtilen yaş aralığında taramasını yaptırmamış herkesi taramalarını yaptırmak için Sağlıklı Hayat Merkezimize bekliyoruz” ifadelerine yer verdi.