Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Deprem öldürmez tedbirsizlik öldürür”

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin Haftalık programları devam ediyor. TYB Kültür evinde konuşan Dr. Öğretim Üyesi Harun Akoğuz depremin insanları öldürmediğini, dikkatsizlik ve tedbirsizliğin öldürdüğünü söyledi.

Türkiye Yazarlar Birliği Erzincan Şubesinin Haftalık programları devam ediyor. TYB

EBYÜ Mühendislik Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Harun Akoğuz TYB’ deki konuşmasında “Türkiye, dünyanın en aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alıyor. Sunumda, son 100 yılda ülkemizde meydana gelen afetlerin yüzde 61’inin depremlerden kaynaklandığı belirtiliyor. 1939 Erzincan depremi gibi büyük depremler, yüzeyde 350 km’lik kırıklara ve ciddi can kayıplarına neden oldu. Depremlerin büyüklüğü ve şiddeti, yapılar üzerinde yıkıcı etkiler yaratırken, zemin yapısı da bu etkileri artırabiliyor. Deprem dalgaları, yeryüzüne ulaştığında zemin yapısına bağlı olarak farklı şekillerde yayılıyor. Alüvyon gibi yumuşak zeminler, deprem dalgalarını büyüterek yapılar üzerinde daha fazla hasara neden oluyor. Özellikle 1992 Erzincan depreminde, kalın alüvyon tabakasının deprem şiddetini artırdığı belirtiliyor. Bu nedenle, zemin iyileştirme teknikleri, deprem riskini azaltmak için büyük önem taşıyor.” Şeklinde konuştu.

 ZEMİN İYİLEŞTİRME TEKNİKLERİ

Dr. Öğr. Üyesi Harun Akoğuz Sunumunda, zemin iyileştirme teknikleri arasında geleneksel yöntemlerin yanı sıra yenilikçi ve çevreci yaklaşımları da anlattı.  “Geleneksel yöntemlerde çimento ve türevleri kullanılırken, bu yöntemlerin çevre kirliliği ve küresel ısınma gibi sorunlara yol açabiliyor. Bu nedenle, araştırmacılar çimento yerine biyolojik yöntemler ve atık malzemeler kullanarak zemin iyileştirme üzerine çalışmalar yürütüyor.” Dedi.

Akoğuz: zemin iyileştirmede kullanılan yöntemleri de anlattı: “Biyolojik Yöntemler: Doğada bulunan biyomineraller (örneğin, mercanlar, karınca tepelikleri) zemin iyileştirmede kullanılabiliyor. Bu yöntemler, çevre dostu olmaları nedeniyle öne çıkıyor. Atık Malzemeler: Atık tuğla tozu gibi malzemeler, zemin iyileştirmede kullanılarak hem çevresel atıkların değerlendirilmesi hem de zemin stabilitesinin artırılması sağlanıyor.”  Şeklinde konuşmasını sürdürdü.

YATAY MİMARİNİN ÖNEMİ

Dr. Öğr. Üyesi Harun Akoğuz Sunumunda, yatay mimarinin deprem riskini azaltmadaki rolüne de değindi. Özellikle deprem bölgelerinde yatay mimarinin teşvik edilmesi, yapıların deprem dalgalarına karşı daha dayanıklı olmasını sağladığını söyledi.. Amerika ve İngiltere gibi ülkelerde yaygın olan yatay mimari, Türkiye’de de özellikle deprem bölgelerinde tercih edilmesi gereken bir yapılaşma biçimi olarak önerildiğini ifade etti.

Program sonrasında Harun Akoğuz’a TYB tarafından hazırlanan bir teşekkür belgesi ile kitap hediye edildi.

Haberler