Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Uçar, Doğu Türkistan’ı Unutmadık

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından Doğu Türkistan’da bulunan Müslümanlara yapılan zulüm her geçen gün artarak devam ediyor. Yaşanan zulme tepkiler çığ gibi büyürken, bir tepki de Erzincan’dan geldi.

Çin Halk Cumhuriyeti tarafından

Sansür ve engeller nedeniyle ülkede bulunan kampların sayıları ve nerede bulunduklarının tam olarak bilinmediğini Bin 200 civarında toplanma kamplarının bulunduğunu belirten Erzincan İnsani Yardım Derneği (İHH) İl koordinatörü ve basın sözcüsü Mustafa Uçar; “Toplanma kamplarında toplu halde sıkış, sıkış tutulmakta olan masum insanlar Korona Virüs tehlikesi ile de karşı karşıyadır” dedi..

TOPLAMA KAMPLARI KAPATILSIN

Açıklamada toplama kamplarının kapatılmasını vurgulayan Erzincan İnsani Yardım Derneği (İHH) İl koordinatörü ve basın sözcüsü Mustafa Uçar, “Çin, 1949 senesinden bu yana işgali altında tuttuğu Doğu Türkistan’da zulmünü her geçen gün artırarak devam ediyor. Can, mal, nesil, akıl, namus, inanç, eğitim, vb. her alanda onlarca senedir devam eden baskı ve zulmün yanına, ‘toplama kampları’ adıyla bir yenisi daha eklemiştir” dedi.

3 MİLYON İNSAN TOPLANMA KAMPLARINDA

Uçar açıklamasında; “ Çinli yetkililer devlet sırrı diyerek salgının Doğu Türkistan’da ne kadar yayıldığı ile ilgili bilgi vermiyorlar. Kamplarda birçok insan aşırı kalabalık ve Hijyenik olmayan koşullar nedeniyle ciddi hastalıklara yakalanıyorlar. Tüm dünyada virüsün yayılma hızını durdurmak için insanların toplanması yasaklanırken ve hatta aile bireylerinin aynı evde farklı odaları kullanmaları tavsiye edilirken Çin 3 Milyona yakın insanı toplanma kamplarında tutuyor. İnsan hakları gözlemcileri ve kamp mağdurlarına göre Uygurlar ve Çin’in kitlesel gözaltı kamplarında ki diğer zulüm gören guruplar için hastanelere erişim, karantina alanları, yeterli beslenme, Hijyenik ürünler ve sağlıklı yaşam için diğer gereklilikler ciddi şekilde kısıtlanmıştır.

SALGININ NE ÖLÇÜDE ETKİLİ OLDUĞU BİLİNMİYOR

Uygur Türkleri arasında Korona virüs salgınının özellikle kamplarda etnik temizlik için bahane olarak kullanılacağı endişesi de giderek artmakta. Dışarıyla irtibatı olmayan kamplarda salgının ne ölçüde etkili olduğu bilinmiyor.

Herhangi bir yargılama yapılmaksızın ve hukuki karar olmaksızın bu toplama kamplarında alıkonulan insanlara fiziki ve psikolojik işkenceler yapılmaktadır. Sözde yeniden eğitim merkezi olarak tanımlanan bu kamplarda yetersiz beslenme ve çok geniş çapta sistematik işkenceler yapıldığına dair deliller BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşların elinde mevcuttur. Kamplarda ayrıca yaşlı, çocuk, engelli ve hamile kadınların olduğu rapor edilmektedir” dedi.