Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

CHP İl Başkanı Doğan, İşyerleri Kepenk Kapatıyor

Erzincan tarım ve hayvancılıkla gelişen bir şehir olduğunu söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi İl Başkanı Ayhan Doğan, çiftçi bittiği zaman Erzincan'daki esnafta bitecek. Erzincan’daki ekonomi çöküntü ile baş başadır” dedi.

Erzincan tarım ve hayvancılıkla

Cumhuriyet Halk Partisi Erzincan İl Başkanı Ayhan Doğan, Parti binasında düzenlediği basın toplantısında iktidar partisinin yürüttüğü politikaları eleştirerek, Erzincan’da bu gidişe dur demeliyiz. İktidara buradan sesleniyoruz ya çiftçinin yanında olsun bu durumu düzeltsinler veya da bıraksınlar gerçekten yapan birileri gelsin diye konuştu.

İl Başkanı Doğan açıklamasında şu ifadelere yer verdi;  ‘‘Erzincan da bizim vatandaşlarımız genelde tarım ve hayvancılıkla ilgileniyorlar. Tarım ve hayvancılığın yoğun olduğu bir İl, bununla ilgili iktidar Partisi’nin her seferde çiftçilerin iyi durumda olduğunu söylemesi Erzincan’da Çiftçiler adına bir biz üzüntü duyuyoruz.

YAPILAN ZAMLAR BARDAĞI TAŞIRMIŞTIR

Bildiğiniz gibi Erzincan’da bir karasu geçiyor,  bir Fırat nehri geçiyor ama ne yazık ki çiftçilerimiz su borcu altında kıvranıp duruyorlar.  Geçen yıl çiftçilerimizin birçoğuna icra dosyaları gitti, birçoğu mahsulünü satıp borçlarını ödeyemedi,  var olan traktörlerini satıp nakitte çevirip borçlarını ödediler.   Ziraat Bankası’ndan vadeli traktör alıp yine borçlandılar,  bu nedir biliyor musunuz? Gerçekten Çiftçimiz de bu kadar da borcuna sadıktır.  Ama ne hikmetse bu son yapılan zamlar bardağı taşırmıştır, çiftçilerimiz artık dayanacak gücü kalmamıştır.  Akbulut Pompa istasyonunda sulama suyu dönüm başına 150 liradan 285 liraya çıkarılmıştır ve bu zam oranı da Devlet Su İşleri 8. Bölge tarafından da onaylanmış yüzde 90 zam yapılmıştır.

ÜRETTİKLERİNİ SATAMIYORLAR

Türkiye’de iktidar her gün şunu söylüyor enflasyon 2 rakamın altına düşünüyoruz ama çiftçiye yapılan zam yüzde 90, cazibe suyuna yapılan zam oranı yüzde 50 civarındadır 40 liradan 60 liraya çıkarılmıştır, Hububata yapılan zam yüzde 40 civarındadır, ama çiftçinin ürünlerinde yapılan hiçbir zaman yoktur. Ürettiklerini ne pazarda satabiliyor ne başka yerde satabiliyorlar.  Ürettikleri o ürünler ile de geçinmeleri mümkün değildir.

ERZİNCAN’DA NÜFUSU DÜŞMEKTEDİR

İktidar Partisi milletvekilleri İktidara gelmek için Erzincan’daki çalışmalarda halkın istihdamını artıracağını, kesinlikle işsiz kalmayacağın söyledikleri halde bu gün Erzincan’ın bir sulama suyuna bile bu kadar zam yapıyorlarsa bunu çiftçilerimizin durup düşünmesi lazım. Erzincan’da nüfusu düşmektedir. Biliyorsunuz son nüfus sayımında nüfusunu bin 287 kişi azalmıştır.  3 Bin tane Ahıskalıya oturma izni verdikleri halde.

ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Biz bunun çözüm önerilerini sunuyoruz. Karasu Erzincan ilinde geçiyordu daha önce de ben bunu yetkililere söyledim. Niye biz elektrikli pompa yönetimine para veriyoruz.  Sansa deresinden suyu alıp bütün araziyi cazibe su ile sulama imkânımız var. Şu anda Erzincan’da 240 Bin dönüm arazi var ve bunun 100 Bin dönümü ekilmiyor, niye çiftçi artık ürünün karşılığını alamıyor, ürünün karşılığını da alamadığı için de artık ekmiyor ve bu Erzincan’ın gerilemesine sebep oluyor.  Erzincan tarım ve hayvancılıkla gelişen bir şehir, çiftçi bittiği zaman Erzincan’daki esnafta bitecek.

İŞYERLERİ KEPENK KAPATIYOR

Dikkat ediyorum Mermi Tombul caddesinde bile bir ay içerisinde 2 tane banka şubesi ve 3-4 tane işyeri kepek kapatmıştır.  Erzincan’daki ekonomi çöküntü ile baş başadır. Yetkililerin bu işe derhal el atmaları gerekiyor.  Erzincan’da geçen yıl çiftçilere 4 buçuk milyon civarında elektrik borcu geldi,  2020 rakamlarında ise 6 ve 7 milyon civarında elektrik borcu gelecektir.  Ama bir şeker fabrikasına devlet 38 milyona yakın hibe vereceğine 6 milyon TL çiftçinin elektrik borcunu karşılarsa o çiftçi mağdur olmaz.  Şeker üretimi yine aynı Çayırlı ve Tercan Bölgesi’nde her yıl 100 Bin tonun üzerinde yapılan üretim 30-35 bin ton civarında düşmüştür.   Erzincan da gerçekten de bundan sonra göçün daha da hızlanacağı, genç nüfusun kalmayacağı ve istihdamın gittikçe azalacağı noktasında hemfikir olmamız lazım.

ERZİNCAN’DA BU GİDİŞE DUR DEMELİYİZ

Hayvancılık noktasında da vatandaşlarımız zor durumda süte yapılan son zam yüzde 15 yani 30 kuruş zam geldi 2 liradan 2 lira 30 kuruşa çıkarttılar.  Ama bunun yanında süte yapılan desteği 25 kuruştan 10 kuruşa düşürdüler ve süte yapılan zam da gitti. Onun haricinde yem fiyatlarına zam yapıldı ve Çiftlik sahipleri çok zor duruma düştüler.  Bu süreçte Kredi aldıkları için ayakta duruyorlar,  5 yıl satamama şartı olduğundan dolayı da zor durumdalar, hepsi ile konuştuk hepsi ahırlarını satılığa çıkarmış durumdalar,  durum bu kadar kötü Erzincan’da bu gidişe dur demeliyiz. İktidara buradan sesleniyoruz ya çiftçinin yanında olsun durumunu düzeltsinler veya da bıraksınlar gerçekten yapan birileri gelsin diye konuştu.