Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

XII. Ulusal Viral Hepatit Ana Temalı Simpozyum Erzincan’ın Ev Sahipliğinde Gerçekleştirildi

6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenen Viral Hepatit Eliminasyonuna Pandemi Etkisi” temalı XII. Ulusal Viral Hepatit ana temalı Simpozyumu Erzincan’ın ev sahipliğine gerçekleştirildi.

6-9 Ekim 2022 tarihleri

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği’nin Viral Hepatit Çalışma Grubu (VHÇG), kurulduğu 2011 tarihinden bu yana periyodik ve geleneksel olarak ülkemizin değişik illerinde gerçekleştirdiği bilimsel etkinliklerine devam ediyor. Bu yıl on ikincisi düzenlenen Ulusal Viral Hepatit Simpozyumu (UVHS XII)’na Erzincan ev sahipliği yapıyor..

6-9 Ekim 2022 tarihleri arasında düzenlenecek olan XII. Ulusal Viral Hepatit Simpozyumu’nda bu yılki tema “Viral Hepatit Eliminasyonuna Pandemi Etkisi” olarak belirlenmiştir. Yaklaşık iki buçuk yıldır devam eden COVID-19 pandemisi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok kronik hasta grubunu özellikle etkilemiştir. Bu hastalıkların başında sayılan kronik viral hepatitlerin tanı, tedavi ve takiplerinde ciddi sorunlar yaşanmıştır. Bu açıdan bilimsel program, viral hepatit eliminasyonu ve viral hepatit yönetimine pandeminin etkisi ile başlayacak, tanı ve tedavide özellikle son zamanlarda yaşanan değişimler ve viral hepatitlerde güncel durum tüm yönleri ile ele alınacak.

Erzincan’da özel bir otelin toplantı salonunda gerçekleştirilen program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal marşının okunmasının ardından UVHS XII. Düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği çalışma gurubunun düzenlediği XII. Ulusal Viral Hepatit ana temalı Simpozyumuna hoş geldiniz diyerek başladığı konuşmasında, “Kurulduğu 2011 tarihinden bu yana çalışma gurubu aralıksız gelenekselleşen Ülkemizi farklı illerinde etkinliklerini sürdürmeye devam ediyor. 3 günlük yoğun bir programlarının olacağını belirten Doç. Dr. Karakeçili, Malumunuz yaklaşık 2,5 yıldır devam eden pandemi süreci yaşıyoruz. Bu pandemi sürecinde özellikle kronik hastalık  gurupları çok etkilendi. Bu hasta guruplarının başında da viral Hepatitler geliyor. Bu açıdan bu yılki simpozyumumuzun ana teması olarak “Viral Hepatit Eliminasyonuna Pandemi Etkisi” olarak belirledik. Bu hasta grupları bu süreçte çok ciddi etkilendi. Dolayısıyla bu Simpozyonumuzda bu hasta guruplarını konuşacağız. İlerleyen zamanlarda bu hastalık ile ilgili tedavide yenilikler ve güncel bilgileri ele alacağız” dedi.

Ardından konuşan VHÇG başkanı Prof. Dr. Neşe Demirtürk, Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği içerisinde birçok çalışma gurubu ile birçok bilimsel çalışmalar gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Derneğimiz çalışmaları kapsamında bilim dünyası oluşturmaya çalışıyoruz. Çok az bir üye sayısıyla durulan derneğimiz 312 üye sayısına ulaşmıştır” dedi.

KLİNİK Derneği başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz ise yaptığı konuşmasında, “Özellikle Erzincan’ı çok beğendiğini ifade ederek davetlerinden dolayı UVHS XII. Düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili’ ye teşekkür ederek, Oluşturduğumuz derneğimiz yılmadan yorulmadan çalışmalarını yürüten üye ve çalışma guruplarımıza çok teşekkür ediyorum. Çalışma guruplarımız bilimsel çalışmalara çok büyük katkılar sağladı. Yapılan çalışmalarımız tamamen fedakarlık ile yürütülüyor. Pandemi süreci ne yazık ki henüz bitmedi. B u geçen 3 yıllık süreçte İnfeksiyon hastalıkları alanı olarak en büyük zorluğu yaşayan gurup olduk. Dernek olarak bu süreçte amacımız doğru bilgiye, gerçek bilimsel bilgiye meslektaşlarımızın ve vatandaşların ulaşmalarını sağlamaktı. Üyelerimizin çok büyük katkıları ile bu çalışmalarımız başardığımızı düşünüyorum. Yapmış olduğumuz bilimsel çalışmalarla hem meslektaşlarımız hem de vatandaşlarımız arasında güvenirliliğimizi artırdık.

Pandeminin çok olumsuz etkisinin olduğunu söyleyen Prof. Dr. Neşe Demirtürk, en Hüyük etki özellikle kronik rahatsızlıklarda oldu. Özellikle enfeksiyon hastalıkları alanında bakıldığında en üst hepatitler zehir oluşturuyor. Pandemiden edindiğimiz tecrübelerle hem klinik çalışmalarımız, hem bilimsel çalışmalarımız hem de eğitim çalışmalarımızda birlikteliği sağlayacağız” dedi.

Klinik çalışmalar bir hekim olarak çok ilgimi çekti diyerek konuşmasını yapan Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent,Pandeminin tam olarak geçmediğini söyledi. Pandeminin etkilerinin uzun zaman devam edeceğini belirten Levent, virüsün kaybolması mümkün değil konu sizlerin konusu. Özellikle siz değerli hocalarımızın bu Simpozyumu Erzincan’da yapmaları çok önemli. Çok güzel şeyler konuşulacak eminim” diyerek sözlerini tamamladı.

Toplam 6 oturum şeklinde gerçekleştirilecek Viral hepatitlerle ilgili güncel gelişmelerin masaya yatırıldığı simpozyuma; Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Üner Kayabaş, Prof. Dr. Onur Ural, Prof. Dr. Haluk Eraksoy, Erzincan il sağlık müdürü Dr. Cihan Tekin, Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi başhekimi Doç. Dr. Ufuk Kuyrukluyıldız UVHS XII. Düzenleme kurulu başkanı Doç. Dr. Faruk Karakeçili ve farklı tıp fakültelerinde görevli viral hepatitler konusunda deneyimli konuşmacıların yanı sıra  infeksiyon hastalıkları uzmanları da izleyici olarak iştirak etti.

Yapılan konuşmaların ardından açılış konferansı Prof. Dr. Haluk Eraksoy başkanlığında Prof. Dr. Onur Ural tarafında DEHA konulu sunum gerçekleştirildi. 3 gün sürecek olan Simpozyum gün içerisinde farklı oturumlarla devam etti.