Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Psikiyatri Hastalarına Ramazan’da İlaç Uyarısı

Ramazan ayında ‘Oruç tutabilecek miyim?’ ‘ Ramazanda ilaçlarımı hangi zamanlarda almam gerekir?’, ‘ Oruç tutarsam kullandığım ilaçlar ağır gelir mi?’ ya da ‘Oruç tutarsam hastalığım tekrar nükseder mi?’ gibi sorular hastalardan sık sık duyuluyor.

Ramazan ayında ‘Oruç tutabilecek

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer Ramazan da polikliniklere gelen hastalara durumlarına göre oruç tutma ve tutmama konularında ikazlarımız da oluyor dedi.

Ramazan ayında bulunmamız nedeniyle tedavi amaçlı gelen hastalarımızdan özellikle oruç tutma noktasında ısrarlı olan hastaların durumuna göre ilaç tedavisi uyguladığını belirten Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer açıklamasında; “Ramazan ayı münasebetiyle tedavi amaçlı gelen birçok hastamız polikliniğimize geliyor. Fakat öncelikle şizofreni gibi hastalığı bulunan hastalarımız da ömür boyu ilaç kullanma hassasiyeti bulunuyor. Israrlı oruç tutma isteğinde bulunan hastalarımıza öncelikli olarak sahurda ve iftarda ilaç kullanımını ayarlamaya çalışıyoruz. Fakat hastalık ağır ise veya gün içerisinde de ilaç kullanması gerekiyorsa hastamızın oruç tutmasını kesinlikle istemiyoruz.

Polikliniğimize gelen fakat hastalığı daha hafif olanlara veya gün içerisinde mutlaka ilaç alması gerekmeyen hastalarımıza iftar ve sahur vakitlerinde ilaçlarını topluyoruz, yeme içmesine de dikkat etmesini isteyerek sadece o dönem de ilaç kullanmasını sağlayarak tedavisine devam ediyoruz. Hastalarımız da oruçlarını tutabiliyorlar. 

Psikiyatri hastalarının oruç tutup tutamamaları hastalığın ağırlığıyla, kronik olup olmamasıyla ve hastanın kullandığı ilaçların moleküler özellikleriyle yakından ilişkili olduğunu belirten Psikiyatri Uzmanı Dr. Gülşah Dinçer, Bunun yanında hastanın diyabet, kalp yetmezliği ya da hipertansiyon gibi kronik hastalığının olup olmaması da önemlidir. Çoklu ilaç kullanan bu tür psikiyatri hastaların oruç tutması önerilmez” dedi.