Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Akpunar, Meme Kanseri En Sık Ölüme Neden Olan Kanser Türüdür

PANDEMİ dolayısı ile bütün dernek faaliyetleri ve etkinliklerinin yasaklandığını söyleyen Yeni Hayat Kanserle Mücadele Dernek Başkanı Hülya Akpunar, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür” dedi.

PANDEMİ dolayısı ile bütün

Yeni Hayat Kanserle Mücadele Dernek Başkanı Hülya Akpunar Dünya sağlık örgütünün Ekim ayını meme kanseri farkındalık ayı olarak belirlemesi ve PANDEMİ dolayısı ile bütün dernek faaliyetleri ve etkinliklerinin yasaklandığından dolayı bu yıl meme kanseri farkındalık ayını sadece basına verdiğimiz bilgilendirme mesajlarıyla geçirmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Meme kanseri memedeki hücrelerin kontrolsüz çoğalmasıyla ortaya çıktığını söyleyen Akpunar, “Meme kanserinin neredeyse tamamı kadınlarda görülür. Ancak erkeklerde de meme kanseri görülebilir. Meme kanseri ülkemizde ve dünyada kadınlarda en sık görülen ve aynı zamanda en sık ölüme neden olan kanser türüdür.

Meme kanserinin en sık rastlanan belirtisi, memede ağrısız, zamanla büyüyen bir yumrunun (kitlenin) ele gelmesi, hissedilmesidir. Ayrıca ele gelen yumru (kitle) olsa da olmasa da aşağıdaki belirtiler de meme kanserinde görülebilmektedir.

Memede ya da meme ucunda ağrı, Meme derisinde kaşıntı ve yanmayla belirgin yangısal durum (egzama, mayasıl), Meme ucunda çekilmeler, Memede portakal kabuğu görünümü, Meme derisinde tahriş, Tek taraflı meme ucunda akıntı- özellikle kanlı akıntı, Koltuk altında yumru (kitle), Memenin bir kısmında veya tümünde şişlik, memede şekil değişikliği, Meme yada meme ucu derisinde kızarıklık, kabuklaşma, kalınlaşmalardır.

Tüm kanserlerde olduğu gibi; sağlıklı (sebze ve meyveden zengin) beslenme alışkanlıkları, haftada en az 150 dakika orta düzeyde (en az 10 dakika tempolu yürüyüş, bisiklete binme gibi) ya da hafta da  en az 75 dakika ağır düzeyde (en az 10 dakika koşma, yüzme gibi) fiziksel aktivite yapma, sağlıklı kiloda olma ve bu kiloda kalma meme kanseri riskini azaltmaktadır. Aile hekimine danışılarak sağlıklı kiloda olunup olunmadığı öğrenilebilir. Özellikle 1,5-2 yıl emzirmenin de anneyi meme kanserinden koruduğuna dair çalışmalar bulunmaktadır.

Lütfen ey değerli genç-yaşlı kadınlar ayda bir kendi kendine meme muayenenizi yapmayı atlamayın. 40’ında olanlar yıllık kontrollerinize mutlaka gidin. Memenize dokunun, hissedin, eğer bir şey fark ederseniz doktora koşun. ‘PANDEMİ var’ diye sakın ötelemeyin. Erken teşhis gerçekten hayat kurtarıyor. ‘Bir şey yoktur’ sözü inanın kanserden daha tehlikeli.. Kansere yakalanan ‘meme kardeşlerim’ bu hastalığı atlatmak istiyorsanız, en büyük ilaç olan moralinizi yüksek tutun. Olay bittiğinde tazelenmiş olacağız.