Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

32. Ahilik Kültür Haftası Kutlanıyor

16-22 Eylül tarihleri arasında bu yıl 32. si kutlanan Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında Erzincan yeni sanayi sitesinde il protokolü ve sanayi esnafın katılımı ile Ahilik pilavı dağıtıldı.

16-22 Eylül tarihleri arasında

Erzincan’da 32. Ahilik Haftası kutlamaları Erzincan Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (ESOB) tarafından Erzincan Belediyesi önünde bulunan Atatürk Anıtı’na çelenk bırakıldı. Erzincan’da 32. Ahilik Haftası kapsamında Atatürk Anıtına çelenk sunumu gerçekleştirildi. Oda Başkanlarının katıldığı program saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. 32. Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında yılın ahisi 45 yıldır marangozluk yapan 72 yaşında ki Ahmet Yatanaslan oldu.

Ticaret İl Müdürlüğü koordinasyonunda Erzincan Yeni Sanayi Sitesinde 32. Si düzenlenen Ahilik haftasına Erzincan Valisi Ali Arslantaş, AK Parti Erzincan Mille5tvekili Süleyman Karaman, Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun, Kamu Kurum ve daire müdürleri, STK temsilcileri ve Sanayi esnafı katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşını okunması ile başlayan programın açılış konuşmalarını yapan Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Bedir Limon, Öncelikle hepinizi şahsım ve Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Kurul Üyeleri ve Esnaf ve Sanatkârlarımız adına saygıyla selamlıyorum.

AHİLİK TEŞKİLATININ KURUCUSU AHİ EVRAN VELİ’DİR

32. sini kutlayacağımız Ahilik Kültürü Haftasının ülkemiz ve tüm esnaf ve sanatkârlarımız için hayırlı ve uğurlu olmasını diliyor, Ahilik Etkinliklerinin birliğimize, dirliğimize, kardeşliğimize vesile olmasını Cenabı Mevla’mdan niyaz ediyorum. Ahilik, Selçuklu devrinden başlayarak Osmanlı Devleti’nin bir cihan devleti olma yolunda dünya ve uhrevi kardeşlik halkasıdır. Ahi Evran-ı Veli de 32 çeşit esnaf teşkilatlarını bir araya getirerek, belki de ilk modern sivil toplum kuruluşunun temelini atmıştır. Kardeşliğin, cömertliğin, fedakârlığın, dürüstlüğün, üretimin, ahlakın, sanatın, bilimin esas alındığı Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran Veli’dir. Kurduğu sistemle birçok mesleğin gelişmesine, gelecek nesillere aktarılmasına, nice çırak, usta, kalfa yetişmesine vesile olmuştur. Ahilik, özüne insanı yerleştirerek halka hizmet Hakk’a hizmet anlayışıyla hem dünyevi, hem de uhrevi bir sistem kurmuştur. Ahiler oluşturdukları sosyal dayanışma, sosyal güvenlik sistemiyle adeta kimsesizlerin kimsesi olmuşlardır. Bugün ülkemizin her ilinde bulunan esnaf odaları, meslek odaları, sanayi ticaret odaları da ilhamını Ahi Evran kültüründen almıştır. Bizler Ahiliği sadece, esnaf ve sanatkârların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir ışık kaynağı olarak da görüyoruz.

TOPLUMUN ORTA DİREĞİ, BEL KEMİĞİDİR

Bizler Ahiliğin küreselleşen bir dünyada bize tek başına yol gösterici olmayacağını düşünebiliriz. Ancak; günümüzde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen Eğitim, Ekonomi, Sağlık ve Sosyal Hayat gibi konularda, Ahilik Teşkilatınca geçmişte atılan temellerin halen önemini koruduğu, sağlam ve tutarlı olduğu bilinen bir gerçektir. Hepinizin bildiği gibi, küresel gelişmeler nedeniyle esnaf-sanatkârlarımız hızla yok olma sürecindedir. Dünya artık tek bir pazar haline gelmiş, rekabette sınırlar kalkmıştır. Büyük işletmeler ekonomik ve siyasi güçleri ile esnaf-sanatkârları ezip geçmektedir. Oysa esnaf-sanatkârlar ekonomik olduğu kadar sosyal bir olgudur. Toplumun orta direği, bel kemiğidir. Küçük İşletmelerden oluşan Esnaf ve Sanatkârlarımız ekonomimiz için vazgeçilmez bir unsurdur. Bugün, birçok gelişmiş ülkede, esnaf-sanatkâr ve küçük işletmelere verilen önem konusunda ciddi bir yönelme görülüyor. Küçük girişimcilik birçok teşvik mekanizması ile destekleniyor. Sadece işletmeleri büyüterek amaca ulaşılamadığı yavaş da olsa anlaşılıyor. Önemli olan toplumun sosyal ve ekonomik dokusu ile son derece uyumlu olan esnaf-sanatkârın varlığını koruyacak tedbirleri almaktır. Bizler de, esnaf-sanatkâr camiası olarak, işletmemizle, çalışanımızla ve teşkilatımızla kendimizi yeni süreçlere ve gelişmelere uyarlamalıyız. Ahilik prensiplerini yeni kuşaklara aktarabilmek bizim boynumuzun borcudur. Örnek alınacak büyüklerimizi öne çıkarırsak, gençlerimiz de onlarla ilgilenir örnek alırlar diye düşünüyoruz. Ülkemiz dünyanı en zengin, en köklü esnaf kültürüne sahip ülkelerinden birisidir. Esnaflık sadece ekonomik bir faaliyet olarak görülmemeli, esnaflık bizim kültürümüzde, ekonomi boyutunun üzerinde bir medeniyet durumu ifade eder. Gelenekleriyle eğitim sistemiyle, ahlakı ile en önemlisi dayanışmasıyla esnaflık, medeniyetlerimizin gelişmesinde hayati bir rol oynar. Gelişim ve değişime ayak uydurmak için göstereceğimiz çaba ve özveriye karşılık, Devletimizi daima yanımızda bulmalıyız, yalnız bırakılmamalıyız. Teşkilatımız Devletçe verilecek her türlü destek karşılıksız kalmayacak, toplumumuza istihdam ve katma değer olarak geri dönecektir.

Gelişen teknoloji ile birlikte akıl almaz bir rekabet ortamında; sadece kendi sermayesi ve mesleki becerisiyle hizmet sağlayan, üretimde bulunan, istihdam yaratan ve yok olmamak için gelişmeye ihtiyaç duyan Günümüz esnaf ve sanatkârları kendi kaderine terk edilmemelidir. Esnaf ve Sanatkârlarımızın gösterdiği bu özverinin dikkate alınmaması, ileride telafisi mümkün olmayacak ekonomik ve sosyal sorunlara ve toplumsal çöküntülere yol açabilecektir. Buna rıza gösterilmeyeceğine ve izin verilmeyeceğine inanıyorum. Esnaf ve sanatkârlar teşkilatı olarak bizler de miras aldığımız Ahilik kültürünü günümüze uygulama ve uyarlama konusunda elimizden geleni yapıyoruz. Amacımız; Ahilik ilkeleri ışığında, kaliteli mal ve hizmet üreten, kendini yenileyip geliştiren, yaratıcı, rekabet edebilen ve güvenilir bir esnaf ve sanatkâr topluluğu yaratabilmektir. Bu vesileyle başta Ahi Evran olmak üzere ahrete irtihal etmiş tüm Ahilere, esnaf sanatkârlarımıza Mevla’mdan rahmet diliyorum. Ahi teşkilatının ve ilkelerinin takipçisi ve mirasçısı olan esnaf teşkilatımızı ve siz değerli konuklarımızı Katılımlarınızdan dolayı teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.

Daha sonra konuşmalarını Yapan Ticaret İl Müdürü Recai Palabıyık, “Ahilik kültürü Anadolu’da gelişen Türk Müslüman coğrafyasında filizlenen Dünya’nın en eski sivil toplum örgütlerinden bir tanesi. Ahilik bir meslek grubu bir meslek örgütlenmesidir” dedi.

Konuşmalarını yapan Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun; “Esnaf Odaları Birliği başkanlığına siyasi partiler Türk milletinin kendi kimliğinde kendi benliğinde yaşamış olduğu esnaflık bugünlere kadar taşıyan siz esnaf arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum Halk arasında konuşurken genelde çok iyi bir esnaf, esnaf gibi bir adam ifadeleri her zaman kullanılmakta. Bundan Maksat ahlaklı edepli geleceğini düşünen ve insanlarla iletişimin de, ilişkilerinde dikkat eden insan demektir.  Onun içinde esnaflık Bizim kültürümüzde Ahi Evran birlikte bugünlere kadar saygı sevgi çerçevesi içerisinde gelmiş bulunmaktadır.  Usta-çırak ilişkisini en iyi işleyen yine bizim esnafımız. Ama ne yazık ki son zamanlarda çırak kültürü hemen hemen yok olmakta Bununla ilgili önlem alınabilmesi için eğitimde sanayinin önemi bilinmekte,  mutlaka buralarda meslek liseleriyle bütünleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum” dedi.

AHİLİK DÜRÜSTLÜKTÜR VEFADIR, GÜZEL AHLAKTIR

Daha sonra konuşmalarını yapan AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, “Ahi Evranın manevi şahsında tüm Ticaret erbabı hürmetlerimi iletiyorum. Birlik beraberlik ve kardeşliğimize ülkemize güzellikler getirmesini diliyorum. Hepimizin Ahilik haftası kutlu olsun mübarek olsun. Ahlak ile ekonominin birbirinden ayrı şeylermiş gibi telakki edildiği bir dünyada yaşıyor daha fazla birikim yapmaya hırsa Açgözlü e kıyasıya bir rekabete dayalı küçük bir azınlığın zenginleşmesine neden oluyor. Ama bir bütün halinde insanlığı tehdit ediyor. Ahilik cömertlik eli açıklık manayı maddeye üstün tutmasıdır. Çünkü Ahilik dürüstlüktür vefadır, güzel ahlaktır 3’er ve bağlı tutar sinir kapısını Kes sesini aç o ahilerin torunlarını yakışanı yapıyoruz Erzincan’a yakışanı Anadolu’ya yakışanı bu Asil millete yakışanı yapıyoruz” dedi.

Son olarak konuşmalarını yapan Erzincan Valisi Ali Arslantaş; “yeni çırak yetişmemesi ile İŞKUR işbaşı eğitim programı kapsamında esnafımızın kendi çırağını yetiştireceği programların uygulandığından bahsettik. Ekonomik, sosyal, kültürel ve gelenek cephesiyle çok geniş bir yelpazeyi ilgilendiren Ahilik olgusu, aslında millet olarak tarihteki temellerimizi ve medeniyet düzeyimizi de gösteren en özgün örneklerimizden birisi olduğunu dile getiren Vali Arslantaş, ülkemizin ekonomik cephesinde olduğu kadar, sosyal barış ve dayanışmasında da en köklü ve en etkili ocak  olan esnafımızın, bu hafta vesilesiyle kendisini daha yoğun ve etkili ifade edebileceğini ve sorunlarının çok daha net olarak ortaya çıkabileceğini düşünüyorum. Sevgi, hoşgörü, çalışkanlık, yardımseverlik, dürüstlük ve tok gözlülük anlayışıyla hareket eden, uzlaşmacı sosyal ve ekonomik ilişkilerin kurulmasını amaç edinen Ahi teşkilatlarının bu özelliğinin sosyal huzuru sağlama açısından, insanlığa ışık tuttuğunu belirterek Ahiliğin kurucusu Ahi Evran Veli’nin Türk esnaf ve sanatkârlarına bıraktığı mirasın hem ekonomik gelişmemiz açısından, hem de demokrasimizin daha da güçlenmesi ve  sosyal barışın yaygınlaşması açısından büyük önem taşıdığına inandığını ifade etti.

Vali Arslantaş daha sonra yılın ahisi olan Ahmet Yatanaslan’ı yanına davet ederek 45 yıllık esnaflık hayatında ki anısını anlatmasını istedi. Etkinlik Yılın ahisi, Kalfası ve Çırağına plaket ve belge verilmesinin ardından yaklaşık 300 kişilik hazırlanan Ahilik pilavı dağıtıldı.