Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzincan’da koç katım şenliği düzenlendi

Erzincan’ın Heybeli yaylasında düzenlenen 1. Geleneksel Koç Katım şenliğinde konuşan Vali Mehmet Makas, “Erzincan’da tarım ve hayvancılıkta kazanılan ivme sevindirici. Erzincan’da 450 binin üzerinde küçükbaş hayvan varlığımız var. Üreticilerimizi kutluyorum, milli gelirimize önemli destek sağlıyorlar” dedi.

Erzincan’ın Heybeli yaylasında düzenlenen

Erzincan Valisi Mehmet Makas, AK Parti Erzincan Milletvekili Burhan Çakır, Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş ile çoban kepeneği giydi.

3 BİN 300 TON TULUM PEYNİRİ ÜRETİLMEKTEDİR

Törende konuşan Erzincan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş, “Bu yıl ilkini düzenlediğimiz koç katım programını gerçekleştirdik. Geleneksel hale getireceğiz İnşallah. Önümüzdeki yıllarda daha da geniş çaplı, olarak her yıl farklı yaylalarda program yapacağız. Amacımız üretim dönemimizin ilk başlangıcıdır bu. Koçlarımızın sürüye karışması yaklaşık 5 ay sonra yeni yavrular olup 2 ay sonra da üretime kazandıracağız. Birliğimize kayıtlı 2 bin 338 üyemiz bulunmakta. 265 bin anaç hayvanımız olmak üzere toplam 400 bin küçükbaş hayvanımız mevcut. Bu hayvanlarımızın şehrimize kazandırdıkları oldukça yüksektir. 3 bin 300 ton tulum peyniri üretilmektedir. Bu da 150 milyon liraya tekabül etmektedir. Aynı zamanda 100 milyonu aşan da tulum peyniri girdimiz vardır” diye konuştu.

Ardından konuşma yapan Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır, Erzincan Tulum Peyniri üreticileri olan yaylacıların daha iyi şartlarda üretim yapabilmeleri adına önemli çalışmalar içerisinde olduklarına değindiler.

ERZİNCAN’DA 450 BİNİN ÜZERİNDE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞIMIZ VAR

Vali Mehmet Makas, ise törende yaptığı konuşmada, “Erzincan’da tarım ve hayvancılıkta kazanılan ivme sevindirici. Erzincan’da 450 binin üzerinde küçükbaş hayvan varlığımız var. Üreticilerimizi kutluyorum, milli gelirimize önemli destek sağlıyorlar. Erzincan’ın kalkınmasına yönelik iki önemli sektör var. Birincisi tarım ve hayvancılık, ikincisi turizm ve doğa. Artık dünya organik tarıma yöneliyor. Organik tulum peynirinin merkezi olan Erzincan’da sizlerin üretimi artırarak devam ettireceğinize inanıyorum. Tulum peyniri üretimini artırmak adına Valilik olarak elimizden gelen desteği sağlayacağız. Burada koç katım törenin ilki gerçekleştirildi ve bundan sonra geleneksel olarak devam edecek. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi noktasında emeği geçenleri tebrik ediyorum” dedi.

ÇOBAN KEPENEKLERİ GİYDİLER

Sakal tutan Geçidi bölgesindeki Heybeli köyü yaylasında düzenlenen şenliğe Erzincan Valisi Mehmet Makas, Milletvekilleri Süleyman Karaman ve Burhan Çakır’ın yanı sıra kurum amirleri Karakaş cinsi koyun ırkının ıslahını sağlamak için düzenlenen şenlikte protokol mensupları çoban keçelerini giyerek kucaklarına aldıkları yavru kuzuyu sevmelerinin ardından üzerlerine Türk bayrağı çizili, süslenmiş damızlık koçları davul zurna eşliğinde sürülerin içine saldılar..

Erzincan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği tarafından Sakal tutan Geçidi bölgesinde Heybeli Köyü Yaylası’nda düzenlenen koç katım şenliğine Vali Mehmet Makas, Milletvekilleri Süleyman Karaman, Burhan Çakır, Ak Parti İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci, Tarım ve Orman İl Müdürü Murat Şahin, Erzincan Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İbrahim Karakuş, bazı kurum müdürleri, koyun ve keçi yetiştiricileri ile Şavak aşiretinden vatandaşlar katıldı..

Karakaş cinsi koyun ırkının ıslahını sağlamak için düzenlenen törende Vali Mehmet Makas ve protokol mensupları çoban kepeneklerini giyerek kucaklarına aldıkları yavru kuzuyu sevdiler.

KOÇ KATIMI

Koç katımında yöreye özgü gelenek gereği koçlar özel olarak hazırlanarak, rengârenk boyanır. Bu boyalar ya kök boya ya da kınadan yapılır. Söz konusu işlemle koçlar sürünün içinde belli olur. Söz konusu gelenek, yeni bir başlangıcın ve sağlıklı bir neslin tohumlarının atılması olarak yorumlanır.