Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kutlamalar 16-22 Eylül’de

Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve TESK Yönetim Kurulu Üyesi Bedir Limon, Ahilik Kültür Haftası Dolayısıyla kutlama mesajı yayımladı ve Ticaret Bakanlığının genelgesi doğrultusunda 32.Ahilik Kültürü Haftası kutlamalarının bu yıl Erzincan’da 16-22 Eylül tarihleri içerisinde yapılacağını söyledi.

Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar

Birlik başkanı Bedir Limon Ahilik haftası etkinlikleri ile ilgili olarak yayınladığı mesajında; Ahilik, Selçuklu devrinden başlayarak Osmanlı Devleti’nin bir cihan devleti olma yolunda dünya ve uhrevi kardeşlik halkasıdır. Ahi Evran-ı Veli de 32 çeşit esnaf teşkilatlarını bir araya getirerek, belki de ilk modern sivil toplum kuruluşunun temelini atmıştır. Kardeşliğin, cömertliğin, fedakârlığın, dürüstlüğün, üretimin, ahlakın, sanatın, bilimin esas alındığı Ahilik Teşkilatının kurucusu Ahi Evran Veli’dir.

Kurduğu sistemle birçok mesleğin gelişmesine, gelecek nesillere aktarılmasına, nice çırak, usta, kalfa yetişmesine vesile olmuştur. Ahilikte prensip; hiç ölmeyecek gibi dünya için, hemen ölecek gibi ahret için çalışmaktır, bu hadisi esas alarak çalışmaktır.

Ahilik, özüne eşrefi mahlûkat olan insanı yerleştirerek halka hizmet Hakk’a hizmet anlayışıyla hem dünyevi, hem de uhrevi bir sistem kurmuştur. Ahiler oluşturdukları sosyal dayanışma, sosyal güvenlik sistemiyle adeta kimsesizlerin kimsesi olmuşlardır. Bugün ülkemizin her ilinde bulunan esnaf odaları, meslek odaları, sanayi ticaret odaları da ilhamını Ahi Evran kültüründen almıştır.

Bu vesileyle başta kendisi olmak üzere ahrete irtihal etmiş tüm Ahilere, esnaf sanatkârlarımıza Mevla’mdan rahmet diliyoruz. Bizler Ahiliği sadece, esnaf ve sanatkârların geçmişten gelen bir gurur kaynağı olarak değil, aynı zamanda büyük bir değişim ve dönüşüm içinde olan ülkemizin ölümsüz bir ışık kaynağı olarak da görüyoruz. Bizler Ahiliğin küreselleşen bir dünyada bize tek başına yol gösterici olmayacağını düşünebiliriz. Ancak; günümüzde gelişmişlik göstergesi olarak kabul edilen Eğitim, Ekonomi, Sağlık ve Sosyal Hayat gibi konularda, Ahilik Teşkilatınca geçmişte atılan temellerin halen önemini koruduğu, sağlam ve tutarlı olduğu bilinen bir gerçektir. Onun için herhangi bir hukuk kuralı olmaksızın zamanın ekonomik ve sosyal hayatının yönlendirilmesini sağlayan Ahilik teşkilatının mirasçısı olmak bizler için sonsuz bir gurur kaynağıdır. Hepinizin bildiği gibi, küresel gelişmeler nedeniyle esnaf-sanatkârlarımız hızla yok olma sürecindedir. Dünya artık tek bir pazar haline gelmiş, rekabette sınırlar kalkmıştır.

Büyük işletmeler ekonomik ve siyasi güçleri ile esnaf-sanatkârları ezip geçmektedir. Oysa esnaf-sanatkârlar ekonomik olduğu kadar sosyal bir olgudur. Toplumun orta direği, bel kemiğidir. Küçük İşletmelerden oluşan Esnaf ve Sanatkârlarımız ekonomimiz için vazgeçilmez bir unsurdur. Bugün, birçok gelişmiş ülkede, esnaf-sanatkâr ve küçük işletmelere verilen önem konusunda ciddi bir yönelme görülüyor. Küçük girişimcilik birçok teşvik mekanizması ile destekleniyor. Sadece işletmeleri büyüterek amaca ulaşılamadığı yavaş da olsa anlaşılıyor. Önemli olan toplumun sosyal ve ekonomik dokusu ile son derece uyumlu olan esnaf-sanatkârın varlığını koruyacak tedbirleri almaktır. Bizler de, esnaf-sanatkâr camiası olarak, işletmemizle, çalışanımızla ve teşkilatımızla kendimizi yeni süreçlere ve gelişmelere uyarlamalıyız. Ahilik prensiplerini yeni kuşaklara aktarabilmek bizim boynumuzun borcudur. Örnek alınacak büyüklerimizi öne çıkarırsak, gençlerimiz de onlarla ilgilenir örnek alırlar diye düşünüyoruz. Ülkemiz dünyanı en zengin, en köklü esnaf kültürüne sahip ülkelerinden birisidir. Esnaflık sadece ekonomik bir faaliyet olarak görülmemeli, esnaflık bizim kültürümüzde, ekonomi boyutunun üzerinde bir medeniyet durumu ifade eder. Gelenekleriyle eğitim sistemiyle, ahlakı ile en önemlisi dayanışmasıyla esnaflık, medeniyetlerimizin gelişmesinde hayati bir rol oynar. Gelişim ve değişime ayak uydurmak için göstereceğimiz çaba ve özveriye karşılık, Devletimizi daima yanımızda bulmalıyız, yalnız bırakılmamalıyız.

Erzincan Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğince geleneksel olarak sürdürülen Ahilik Haftası kutlamaları, Ticaret Bakanlığının genelgesi doğrultusunda bu yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Erzincan Valiliği Ticaret il Müdürlüğü koordinatörlüğünde geleneksel olarak sürdürülen ve bu yıl ilimizde 32. Gerçekleştirilecek olan Ahilik Kültürü Haftası Kutlamaları 18 Eylül Çarşamba saat:09.00’da Atatürk Anıtı önünde çelenk sunma töreni ile başlayıp, Erzincan ESOB heyetince protokol ziyareti ve esnaf ziyareti gerçekleştirilecek ve 18 Eylül Çarşamba günü saat:12.00’da ise Yeni Sanayi Sitesinde bulunan Yeni Sanayi Sitesi Camisi önünde geleneksel ahilik pilavı ikram edilecektir.20 Eylül Cuma günü Cuma namazından önce Keresteciler Camisinde ebediyete intikal etmiş esnaf ve sanatkarlarımız için mevlidi-i şerif okutulacaktır. Kutlama Programlarımıza tüm hemşerilerimizi davet ediyor ve saygılarımı sunuyorum. Dedi.