Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İzci; “Erzincan Tulum Peyniri yapacağımız çalışmalardan sonra daha iyi bir noktaya gelecek”

Erzincan’ın coğrafi tescilli ürünlerinden Erzincan Tulum Peyniri ile ilgili açıklamalarda bulunan Erzincan Vali Yardımcısı Yusuf İzci yapılan çalışmalar sonrasında Tulum Peynirinde daha iyi bir noktaya ulaşmak için sektördeki paydaşlarımız ile beraber projeler hazırladıklarını söyledi.

Erzincan’ın coğrafi tescilli ürünlerinden

Erzincan’ın 10 farklı Coğrafi tescilli ürünü bulunduğunu söyleyen Vali Yardımcısı izci; bunlar, Kemaliye Lök Tatlısı, Üzümlü Sarucu, Cimin Üzümü, Kemah Tuzu, Bal, Tulum Peyniri, Bakırcılık, Gazenna Kumaşı, Erzincan Kesme Kadayıfı, Kemaliye Dutu olduğunu söyledi.

“TULUM PEYNİRİ İÇİN YOĞUN BİR ÇALIŞMA İÇERİSİNDEYİZ”

Özellikle son zamanlarda Erzincan Tulum Peyniri üzerine toplantılar gerçekleştirdiklerini ifade eden İzci; Yaklaşık 3 aydır tulum peyniri konusunda yoğun bir çalışma içerisindeyiz. Tulum Peyniri konusunda her hafta mutlaka bir toplantı yapıyoruz. Toplantılarımıza sektör temsilcileri ve Üniversiteden hocalarımız katılıyor. Hepsine çok teşekkür ediyoruz. Erzincan Valimiz Hamza Aydoğdu verdiği talimatlarla sektör temsilcileri ile birlikte çalışma yapmamızı iletti. Bizlerde Rektörümüz Prof. Dr. Akın Levent, rektör yardımcılarımız ve Üniversitede tarım sektörü üzerine çalışma yapan hocalarımız ile iş birliği içerisindeyiz. Ayrıca Tarım İl Müdürlüğümüzün koordinesinde tüm paydaş kurumlarımız ile beraber çalışma yapıyoruz. Malumunuz Erzincan Tulum Peynirinin coğrafi tescili 2001 yılında Erzincan Ticaret ve Sanayi odası tarafından alınmıştı. Dolayısıyla Ticaret ve Sanayi odamız ile de ortak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

“ÜRETİCİLERİMİZİN ÜRÜN ETİKETİ KONUSUNDAKİ SORUNUNU ÇÖZECEK AKADEMİK ÇALIŞMAYI YAPACAĞIZ”

Tulum Peynirinde iyi bir noktada olduklarını ifade eden İzci; “2001 yılında tescilimiz alınmıştı ancak bu tescile uygun üretilen tulum peyniri oranımız çok az. Burada üreticilerimizin şöyle bir problemi var, Erzincan Tulum Peyniri coğrafi tesciline göre Erzincan yaylalarından çıkan koyun sütünden yapılması gerekiyor ama üretimin mayalama aşamasında şirden meselesi dediğimiz kuzu şirdeni, buzağı şirdeni veya hazır maya kullanıyorlardı. Bu sebeple üreticilerimiz tulum peyniri etiketlerinde mevsimine göre koyun, keçi veya inek sütü ile yapılmıştır diye ibare düşüyorlar. Biz bu konuda Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ile birlikte akademik çalışma yapacağız. Üniversiteden akademisyenlerimizin öncülüğünde tulum peyniri sezonunun başladığı Mayıs ayından başlamak üzere Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında yaylalarımızdan örneklemeler alacağız ve bunlara kuzu şirdeni, buzağı şirdeni ve hazır maya ile bir akademik çalışma yapılacak. Akademik çalışma gereği bazılarına fazla şirden koyulacak bazılarına ise az miktarda şirden koyulacak. Eylül ayında bu akademik çalışmanın sonunda şirden meselesi ile ilgili olarak net bir sonuca ulaşmış olacağız. İlk çalışmamız bu ve bunu netleştirdiğimiz takdirde üreticilerimizin de artık etiketlerde koyun sütü ile yapılmış ise net bir şekilde koyun sütü ile yapıldığı yazılmış olacak. İkinci aşamada ki çalışmamız ise Erzincan’da yıllık ortalama 4 bin ton tulum peyniri üretimi var. Ancak coğrafi işaret alan üretici firma sayımız az. Dolayısıyla buna göre üretilen tulum peyniri miktarımızda fazla değil. Amacımız üreticilerimizi Erzincan tulum peynirinin tesciline uygun olarak üretim yapıp coğrafi işaret logosu kullanma konusunda yönlendirmek.

“TULUM PEYNİRİNDEKİ TÜM AŞAMALARI KONTROL ALTINA ALMIŞ OLACAĞIZ”

“Tulum peyniri konusunda bu yıl yapacağımız önemli çalışmalarımızdan biriside bu yıl Tarım İl Müdürlüğümüz, Tarım İlçe Müdürlüklerimiz ve üniversitemizin de katkıları ile ortak ekipler oluşturacağız. Buradaki amacımız yaylada koyundan alınan sütün teleme haline gelip, telemeden de tulum peyniri oluşumuna kadar geçecek süredeki tüm aşamaları kontrol altına almak. Böylece üretim yapan firmalar Ticaret odasından tescil alma şansını elde edecek ve coğrafi işareti kullanacaklar. Coğrafi işaret logosu kullanımı ülkemizin farklı bölgelerinde yaşayan insanlarımız için İnternetten alış veriş yaptıklarında ürünün etiketinde o logoyu gördükleri zaman o ürünün doğal ve her türlü prosedüre uygun olarak üretildiğini garanti ediyor. Bu durumda da üreticilerimiz ürettikleri bu ürünleri bir nevi daha yüksek fiyata satma şansı elde etmiş olacaklar. Coğrafi tescil konusunda üretim aşamasında üreticilerimiz coğrafi işarete uyma konusunda biraz emek sarf edecekler ama bunun karşılığında ürünleri daha iyi fiyat ve daha farklı lokasyonlarda da satma imkanına kavuşacaklar. Bizim hedefimiz ilimizde tulum peyniri konusunda üretim yapan firmalardan birçoğuyla beraber çalışarak yönlendirmek ve kuracağımız ekiplerimiz vasıtasıyla onlara rehberlik yaparak coğrafi işaret tescilini alabilecek duruma getireceğiz. Bu 4 aylık çalışma sonunda hedefimiz bu yıl en az 500 ton olacak şekilde tescilli tulum peyniri üretmeyi düşünüyoruz. Bu yol ile de Erzincan Tulum Peynirinin farklı bölgelerde tanınırlığını, bilinirliğini artırmış olacağız.”

“ORTAK BİR MARKA ÜZERİNDE FABRİKA KURACAĞIZ

“Valimiz Hamza Aydoğdu’nun talimatları ile yine üzerinde yeni çalışmaya başladığımız bir proje daha var. Erzincan İl özel idaresi, Erzincan Belediyesi ve Erzincan Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile beraber ortak bir marka kurmayı düşünüyoruz. Amacımız yaylada koyun sütünün sağımından tulum peynirine kadar geçecek tüm süreçleri kontrol altına alınmış bir üretim bandı oluşturmak ve ürettiğimiz ürünleri de ilimiz dışındaki pazarlara ve daha çok zincir marketlerde satmak üzerine yeni bir marka oluşturacağız.” dedi.