Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

DEHB Belirtileri Çocukluk Döneminde Başlar

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı Hastalıkları (Çocuk Psikiyatri) Uzman Dr. Melike Kevser Gül, “Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) çocuklarda ve gençlerde ruhsal hastalıklar sınıfına girer” dedi.

Erzincan Mengücek Gazi Eğitim

Uzman Dr. Melike Kevser Gül yaptığı açıklamasında; “Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu(DEHB), belirtileri çocukluk döneminde başlayan, erişkinlikte bulguları devam edebilen, erken yaşta teşhis ve tedavi edilmediğinde akademik başarı ve sosyal yaşamı olumsuz etkileyen, çocukluk çağında sık görülen psikiyatrik bir bozukluktur. Genetik ve çevresel etkenler bozukluğun oluşmasında rol oynamakla birlikte, henüz tek bir nedene bağlanamamaktadır. Bozuklukta erkek/kız oranı 3/1 olmasına karşın, kız çocuklarda hiperaktivitenin daha az görülmesi ve bu nedenle bozukluğun geç fark edilmesi sebebiyle polikliniklere başvuran hastalarda bu oran artmaktadır.

BELİRTİLERİ

DEHB belirtileri, dikkat eksikliği ile hiperaktivite-dürtüsellik olarak iki grupta incelenmekte olduğunu belirten Uzman Dr. Melike Kevser Gül birlikte; çocuk ve ergenlerde sadece dikkat eksikliği, sadece hiperaktivite ya da her ikisi birlikte görülebilmektedir. Dikkat eksikliği belirtileri; yaşından beklenenin altında konsantrasyon süresi, dikkatin dış uyaranlarla kolay dağılması, sınavlarda basit hatalar yapma, zihinsel uğraş gerektiren durumlardan kaçınma (ödevler, sınavlar), dinlemiyormuş gibi görünme, ödevlerden ya da faaliyetlerden çabuk sıkılma, verilen görev ve sorumlulukları tamamlamada güçlük çekme, yönergeleri takip etmekte zorlanma, unutkanlık, organize olamama, eşyalarını kaybetme olarak sıralanabilir. Hiperaktivite- dürtüsellik belirtileri; her an hareket halinde olma, yerinde kıpırdanma, koşturma, sakin ve sessizce oturamama, sınıfta çeşitli bahanelerle yerinden kalkma, arkadaşlarını rahatsız etme, çok konuşma, başkaları konuşurken araya girme, soru tamamlanmadan cevap verme, sırasını bekleyememe şeklinde özetlenebilir” dedi.

ERKEN MÜDAHALE NEDEN ÖNEMLİ

DEHB’ ye öğrenme güçlükleri, uyku sorunları, depresyon, kaygı bozuklukları, iletişim sorunları eşlik edebilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde, okul başarısında düşme, öğretmen, aile ve arkadaş ilişkilerinde sorunlar, benlik saygısında azalma, yasal problemlere yol açacak riskli davranışlarda bulunma, sigara, alkol ve madde kullanımında artma görülebilmektedir.

TEDAVİSİ

Teşhis ve tedavi süreci Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları uzmanlarınca yönetilen DEHB ’de ilaç tedavileri etkin olmakla birlikte, ebeveyn ve öğretmenin durum hakkında bilgilendirilmesi, eğitimin düzenlenmesi, günlük hayatta uyumu artıracak davranışçı girişimler olarak özetlenebilecek psikososyal müdahaleler de bu sürece katkı sağlamaktadır.