Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Yardım Edilmesi Gerekiyor

Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik, üreticilerimizin, çiftçilerimizin sağlıklı bir üretime devam edebilmeleri için ilgili kurumlara olan borçların faizsiz olarak ertelenmesi gerektiğini söyledi.

Erzincan  Ziraat Odası

Son dönemlerde fiyat artışlarına bağlı olarak tarımsal üretim maliyetlerinde yaşanan artışlar üreticiyi de zora sokmuştur. Bu artışlar toprak işleme, arazi kiralama, sulama gübreleme, zirai mücadele, hasat gibi üretim unsurlarını etkilediğini dile getiren Geyik, üreticiye ve çiftçiye bu noktada yardım edilmesi gerektiğini dile getirdi.

BORÇLAR FAİZSİZ ERTELENMELİ

Konu hakkında açıklama yapan Geyik şunları kaydetti; “Son yıllarda uygulamaya konulan ithal et politikası yerli üreticilerimizi önemli ölçüde sarsmış bulunmaktadır. Tüm bu sebeplerle ilimizdeki üreticilerimizin mağduriyetlerini önlemek tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve yeterli arzını oluşturmak maksadıyla üreticilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi elzemdir. Erzincan Ziraat Odası Başkanlığı olarak üreticilerimizin ve tarımsal üretimden yana olduğumuzu ve çiftçilerimizin sağlıklı bir üretime devam edebilmeleri için ilgili kurumlara olan borçların faizsiz olarak ertelenmesi gerekiyor” dedi.

TARIMSAL ÜRETİM MALİYETLERİ ARTTI

Ülkemizde son dönemlerde makroekonomik kapsamdan meydana gelen fiyat artışlarına bağlı olarak tarımsal üretim maliyetlerinde de artışlar meydana geldiğini söyleyen Ziraat odası başkanı Geyik, bu artışlar toprak işleme, arazi kiralama, sulama, gübreleme, zirai mücadele, hasat, harman, nakliye ve benzeri üretim unsurlarını doğrudan etkilemiştir. Buna karşılık ürün satış değerleri istenilen düzeylerde artış göstermemiş ve üretimde pazarlamada ciddi sıkıntılar meydana gelmiştir. Bitkisel üretimin olmazsa olmazını, daha doğrusu temel unsuru oluşturan sulama suyu temini konusunda 2018 ve 2019 yılları üretim sezonunda da ciddi sorunlar yaşanmış ve ürün yetiştirme sezonda ve bitkilerin suya hassas olduğu dönemlerde çoğu üretim sahalarına sulama suyu verilememiştir.

ÜRETİM MALİYETLERİ KARŞILANAMIYOR

Bu durumun neticesi olarak bitkisel ürünlerde istenilen düzeyde gelişme meydana gelmediği için elde edilecek ürün Rekoltesinde de muhtemel düşüşlerin olacağı muhakkaktır. Bunun sonucu olarak da ürün satışlarından elde edilen gelir, üretim maliyetlerini dahi karşılamayacak bir seviyeye dönüşmüş olacaktır. Dolayısıyla çiftçimizin mevcut borçlarının katlanarak artmış olacağını ifade eden Geyik, özellikle gübre yem ve yakıt giderlerinde yüzde 30’ Lara varan fiyat artışlarına rağmen ürün fiyatlarında da maalesef aynı oranda artış söz konusu değildir.  İlimiz Erzincan’da bitkisel üretimin yanında hayvansal üretimde ekonomik manada büyük bir değere sahiptir. Daha doğrusu ilimiz ekonomisinin Can damarı tarım ve hayvancılıktır. Son zamanlarda bitkisel üretim maliyetlerinin artmasının yanında hayvansal üretim maliyetlerinde de ciddi artışlar söz konusu olmuştur. Özellikle yem maliyetleri bu artış içerisinde ilk sırayı almaktadır. Buna mukabil süt ve et fiyatları istenilen düzeyde artış göstermemiştir.

İTHAL ET ÜRETİCİYİ SARSTI

Son yıllarda uygulamaya konulan ithal et politikası yerli üreticilerimizi önemli ölçüde sarsmış bulunmaktadır. Tüm bu sebeplerle ilimizdeki üreticilerimizin mağduriyetlerini önlemek tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak ve yeterli gıda arzını oluşturmak maksadıyla üreticilerimizin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatiflerine olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi elzemdir.

Erzincan Ziraat Odası Başkanlığı olarak üreticilerimizin ve tarımsal üretimden yana olduğumuzu ve çiftçilerimizin sağlıklı bir üretime devam edebilmeleri için ilgili kurumlara olan borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi gerektiği hususunu kamuoyunun bilgisine saygıyla arz ederim” dedi.