Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

TBB ve 80 Barodan Ortak Bildiri: Seçim Sisteminde Değişikliğe Karşıyız

19 Mayıs 2020 tarihinde gerçekleştirilen Baro Başkanları toplantısı Türkiye Barolar Birliği (TBB) ve 80 baro başkanlığı yayınladıkları ortak açıklamada, barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerini doğru bulmadıklarını belirttiler.

19 Mayıs 2020 tarihinde

Erzincan Baro Başkanı Av. Âdem Aktürk’ün de katılım sağladığı 80 il Baro başkanının telekonferans yöntemi ile yapılan toplantı sonrasında ortak sonuç bildirgesi yayınlandı.

AVUKATLIK KANUNU HAZIRLANMASI AŞAMASINDA ASIL MUHATAP, BAROLAR ve TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ OLMALIDIR

Türkiye Barolar Birliği Başkanlar toplantısı dünyanın ve ülkemizin etkisi altındaki korona virüs salgını nedeniyle ilk defa bugün video konferans yönetimiyle yapılırken, toplantı sonunda hazırlanan bildiri basın ve kamuoyu ile paylaşıldı.

Telekonferans yöntemiyle gerçekleştirilen toplantı Türkiye Barolar Birliği Başkanı Av. Metin Feyzioğlu’nun açış konuşmasının ardından gerçekleşen online toplantıya 80 il baro başkanları iştirak etti. Ana başlığı “Baroların Yapısında ve Seçim Sisteminde Yapılacağı Kamuoyunda Tartışılan Değişiklikler” olan toplantıda baro başkanları gündemle alakalı duygu, düşünce, görüş ve önerilerini ortaya koydular.

Erzincan Baro Başkanı Av. Âdem Aktürk, toplantıda yapmış olduğu konuşmasında;“Pandemi sürecinde avukatlara ve barolara sorulmadan avukatlık kanununun nerdeyse tüm unsurlarını kapsama alan geniş perspektifli bir değişiklik gündeme getirilmiştir. Çoklu baro”, “barolara kayıt zorunluluğu olmaması”, “delege sayısı”, “nisbi temsil” gibi özellikle büyük şehirlerde “alternatif baroların” kurulabilmesini sağlayacak mevzuat değişikliği için seçenekler ortaya atılmıştır. Böylesine önemli bir konunun baroların içerisinde bulunmadığı bir süreçte ve düşünceleri alınmadan yapılmasını ve tartışmasını sakıncalı buluyorum. Bunlar etraflıca değerlendirilmelidir. Bu girişimlerin durdurularak geri çekilmesi gerekmektedir.” Dedi.

TBB’nin ve 80 baronun ortak açıklamasında, Türkiye’nin uzun süredir yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınıyla, ekonomik, toplumsal ve siyasi sorunlarla mücadele ettiği belirtildi. Avukatların yaşadığı sorunların tahammül edilemez boyutlara ulaştığı ifade edilen açıklamada, Türkiye’nin ve avukatlık mesleğinin önceliğinin sorunların çözümüne çaba sarf etmek olduğu vurgulandı.

BASINA ve KAMUOYUNA

Toplantı sonunda oluşturulan sonuç bildirgesi

Ülkemiz aylardır Corona virüsü salgınıyla, ekonomik ve toplumsal ve siyasi sorunlarla mücadele etmektedir. Özelde ise Avukat meslektaşlarımızın yaşadığı sorunlar tahammül edilmez boyutlara ulaşmıştır. Ülkemizin ve mesleğimizin önceliği bu sorunların çözümüne çaba sarf etmektir. Bu nedenle Avukatlık Kanununda Barolar ve seçim sistemlerine yönelik değişiklik girişimlerini doğru bulmuyor; bu girişimlerin durdurularak, geri çekilmesini, Ülkemizin gerçek gündemlerinin çözümüne dönülmesini talep ediyoruz.

İleride, Avukatlarımızın ve Barolarımızın ihtiyacı ve beklentisini karşılayacak, Avukatlık Kanunu hazırlanması aşamasında asıl muhatap, Barolar ve TBB olmalıdır.Türkiye Barolar Birliği nezdinde, 80 Baronun, uzmanlar ve akademisyenlerin katılımıyla bir komisyon oluşturulmalı, bu komisyonca hazırlanacak tasarı, kamuoyu ve ilgililerle paylaşılmalıdır. Doğru, adil ve hukuki olan hareket tarzı bu olmalıdır.