Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Kriterler Açıklandı

Yapı Müteahhitliğini üstlenecek olan gerçek ve tüzel kişilerin yeterliklerini belirlemek üzere “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik” yayınlandı.

Yapı Müteahhitliğini üstlenecek olan

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 02 Mart 2019 Tarihli ve 30702 sayılı Resmi Gazetede yapı ruhsatına tabi her türlü yapım işinde, yapı Müteahhitliğini üstlenecek olan gerçek ve tüzel kişilerin yeterliklerini belirlemek üzere “Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelik” yayınlandı.

Erzincan Çevre ve Şehircilik il Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamaya göre; “Yeni yönetmeliğe göre Müteahhitler mesleki ve teknik yeterlikler ile ekonomik ve mali yeterlikler esas alınarak A, B, C, D, E, F, G, H grubu ve geçici Müteahhitlik grubu olmak üzere 9 grupta sınıflandırılacaktır. İnşaat ve tesisat işlerinde yetki belgesi olmayan usta çalıştıramayacak.

A Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin iki katını geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 50, teknik personel iş gücü en az 8 olanlar.

B Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/5’ini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 24, teknik personel iş gücü en az 6 olanlar.

C Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerini geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 12, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.

D Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 2/3’ünü geçen ve ortalama yıllık en az 9, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.

E Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/3’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 6, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.

F Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 1/10’unu geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.

G Grubu: İş deneyim tutarı yapım işleri eşik değerinin 7/100’ünü geçen ve ortalama yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.

H Grubu: İş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.( yapı yaklaşık maliyeti, G belge grubunun gerektirdiği asgari iş deneyim miktarının 1/3’ünü geçmeyen) yapım işlerini üstlenebilirler.

Geçici Grup: Ekonomik, mali, mesleki ve teknik yeterlikler ile iş deneyimi ve iş gücü koşulu aranmaz.

Mesleki ve Teknik yeterliğin belirlenmesi;

İş deneyim belgeleri (iş bitirme, denetleme, yönetme belgeleri, diploma vb.) İş gücünü gösteren belgeler (sosyal güvenlik kurumuna yapılan işçi bildirimleri)

Ekonomik ve mali yeterliğin belirlenmesi;

Bilanço, İş hacmini gösteren belgeler (Ciro), Banka referans mektubu, Kriterlerine göre gerçekleştirilecektir.

Konkordato ilân eden, işlerini askıya alan, iflası ilân edilen, zorunlu tasfiye kararı verilen, alacaklılara karşı borçlarından dolayı mahkeme idaresi altında bulunan, ilgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilenler Müteahhit yetki belgesi alamayacak.

Yayınlanan bu yönetmelikle; 16.12.2010 tarihli ve 27787 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik

27.12.2014 tarihli ve 29218 sayılı Resmî Gazete ‘de yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Yetki Belgesi Numaralarının İptal Edilmesi ile Şantiye Şefleri Hakkında Yapılacak İşlemlere İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ yürürlükten kaldırılmıştır. Bahse konu yönetmeliğin 14. Maddesi 3 bendi yönetmeliğin yayın tarihinden itibaren 6 ay sonra 3 Eylül 2019 tarihinde, diğer hükümler 3 ay sonra 3 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe girecektir.

Haber: Hasan Çakmak