Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

İman Güveni Gerektirir

Borçlanma konularında bileğiler veren Erzincan İl Müftüsü Mehmet Emin Çetin, Bir kardeşimizin ihtiyacı olduğu zaman ona borç vermemiz karşılık beklemeden onun ihtiyacını karşılaması kendi ayaklarının üzerinde duracak noktaya gelmesi için destek vermeliyiz dedi.

Borçlanma konularında bileğiler veren

Konu ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Erzincan il Müftüsü Çetin açıklamasında, “İslam’ın kazanmak helal yerlerden kazanmak ve helal yollardan harcama yapmak konusunda bizi yükümlü kıldığını hepimiz bilmekteyiz.

İslam aynı zamanda toplumun bireysel olarak tek başına yeterince yaşanabilecek bir din değil ancak bir aile bir komşu bir akraba daha doğrusu ve toplumla birlikte dört başı mamur yaşanacak bir dindir. Toplumdaki insanlar birbirlerine sınanmakla imtihan edebilmektedir. Cenabı Allah bizi uyanmaktan Bizim birbirimize karşı muhtaç hale getirmektedir kimimiz aklımız çok iyi çalışıyor zihnimi çok iyi çalışır bilim adamı oluruz ikimiz ticaret erbabı oluruz. Allah Teâlâ sınava tabi tuttu için bu sınavında zaman zaman düşük kalktığımızda olabilir. Bugün çok güçlü bir tüccarken Ben elimizdekini kaybedebiliriz bugün elimizdeki imkânlarla yetinirken yarın daha fazlasını elimizden kaybede biliriz.

Burada bize düşen nimet geldiği zaman şükretmek sıkıntıya düştüğünde sabretmektir. Neden toplumsal hayatta önemli olan toplumsal dayanışmadır. Bir kardeşimizin ihtiyacı olduğu zaman ona borç vermemiz karşılık beklemeden onun ihtiyacını karşılaması kendi ayaklarının üzerinde duracak noktaya gelmesi için destek vermeliyiz. Bu özellik ve borçlanmak maalesef giderek toplumumuzda kaybolmaya başladı. Bunun sebeplerinden birisi de toplumdaki güven duygusunun zedelenmesidir. İnsanlar müminiz diyoruz hepimiz müminler olarak istiyoruz başkasına karşı emniyet içerisinde olan da başkalarını da kendisinden emin olduğu kimsedir.  Yani iman güveni gerektirir. Emniyeti gerektirir güven duygusu kafada oluşan ve insanların birbirlerine olan bağlılıkları artıran bir duygudur. O duygu zedelendiği zayıfladığını zaman toplumun bireylerinin dayanışmasını yanlış noktalara doğru sevk edebilir sürükleye bilir. İşte bu duygular neredeyse yok olmaya başladı.

Günümüzde borç vermek neredeyse yok olmaya başladı.  İnsanlar borçlanmalarını bankalar ve benzeri kurumlardan faiz sistemi üzerinden yapmaya başladı. Hâlbuki karşılığını Allahtan bekleyerek bir kardeşimize borç vermemiz o kardeşimize ne yapıp edip o borcu zamanında ödemesi için ödeyememek durumda olduğunda daha önceden bildirerek borç veren kardeşimizi mağdur etmemesi gerekir diye konuştu.