Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Her Derde Deva

Erzincan’da ve Doğu Anadolu Bölgesi’nde her yıl bahar aylarında dağlardan toplanan ve birçok hastalığa şifa olduğu söylenen ışkın, bu yıl da pazarcı tezgâhlarında yerini aldı. Işkın kilosu 10 TL den satılıyor.

Erzincan’da ve Doğu Anadolu

Erzincan’da kilosu 10 TL’den satılan Işkın, her yıl nisan ve mayıs aylarında dağlardan toplanıyor. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Işkın, bazı yörelerde ışkın, ekşi ışkın, uçkun veya dağ muzu olarak da bilinir.

Işkın içerisinde bulunan polifenol maddesi sayesinde kanser hücrelerinin gelişimini engeller. Bol miktarda C vitamini barındırır. Aynı zamanda A, B1, B2, E, ve K vitaminleri bakımından da zengindir. Taze Işkın tüketimi mide bulantısını geçirir. Hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır. Işkın vücuda zindelik ve direnç sağlar. Hamilelikte oluşan lekeleri giderici özelliğe sahiptir. Grip ve ateşli hastalıklara karşı tedavi edicidir. Yorgunluk, uykusuzluk ve strese karşı kullanımı mevcuttur.

Erzincan’ın dağlarında Işkın toplayarak geçimini sağladığını söyleyen 53 yaşındaki Mehmet Doğan” bu işin zahmeti çok sabah erkenden kalkıyoruz merkeplerle 10.12 saat yol giderek Tercan’ın yaylalarında kara dağdan ışkın, çiriş. Mantar toplayıp Erzincan’a getiriyoruz. Haziranın 15 ne kadar devam eder sonra biter diye konuştu.