Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

625 Lira Ceza Kesilecek

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan ticari araçlarda Lastik kontrolü yaptı. 1 Aralık'ta başlayan zorunlu kış lastiği uygulamasında bir hafta geride kalırken, Trafik ekipleri kritik noktalarda denetimlerini sürdürüyor.

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü

Kış lastiği takma zorunluluğu 1 Aralık’ta başlayarak 1 Nisan 2020’ye kadar devam edecek. Kurala uymayan araçların sürücülerine 625 lira ceza kesilecek. Yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar dışındaki hususi araçlar için uygulama zorunlu değil ancak can ve mal güvenliğiyle sorunsuz seyahat için kış şartlarında tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekiyor. Söz konusu uygulamayla kış şartlarına göre önlemini almayan, kış lastiği olmayan araçların yolu kapatması ve insanların mağduriyete uğraması önlenmeye çalışılıyor. Kış lastikleri, 7 derecenin altındaki sıcaklıklarda, ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yaz lastiklerine oranla daha iyi yol tutuş ve yüksek güvenlik sağlıyor.

Erzincan İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Ali Kemali Caddesi üzerinde durdurdukları ticari araçlarda ve hususi araçlarda kış lastiği denetimi yaptı.

Trafik ekipleri yaptıkları kontrollerde kış lastiklerinin dış ölçümleri yaparak trafik kuralları ve can güvenliği konusunda da sürücüleri bilgilendirdi. Kış lastiği kullanma zorunluluğunun 1 Aralık tarihinde başladığı ve 1 Nisan 2020 tarihine kadar devam edeceği, kış lastiği takma zorunluluğuna uymayan araç sahiplerine 625 lira cezai işlem uygulanacağı, denetimlerin ise aralıksız süreceği belirtildi. Sürücülere ayrıca bilgilendirici broşür dağıtıldı.

Trafik Tescil ve Denetleme Şube Müdürlüğü Komiser İbrahim Poyraz yaptığı açıklamasında “Bilindiği üzere 1 Aralık ve takip eden yılın 1 Nisan tarihleri arasında 4 ay boyunca ülkemizde mevzuata göre kış lastiği, yük ve yolcu taşıması yapan araçlarda takılması zorunlu haldedir. İlimizde de kış şartlarının ağır yaşandığı bir olması sebebiyle Valiliğimiz bu yönde yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçların belirtilen tarihle arasında kış lastiği kullanmaları yönün de karar alındı. Biz de 1 Aralık tarihinden itibaren vatandaşlarımıza hem bilgilendirme hem de denetimler yapıyoruz. Denetimlerde genel olarak tespitlerimiz şu şekilde, vatandaşlarımız zaten kış şartlarına alışık olduğundan önceden hatta 1 Aralık tarihini bile beklemeden genel olarak kış lastiğini takmışlar. Kış lastiği denetimlerimizde öncelikli olarak yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlarda, lastiğin olup olmadığını denetliyoruz. Eğer lastik var ise diş derinliklerinin yeterli olup olmadığını denetliyoruz. Otobüs, tanker, çekici gibi araçlarda lastik diş derinliği 4 milimetrenin altında olmaması gerekiyor. Kamyonet, minibüs, otomobil gibi araçlarda da diş derinliği 1,6 milimetrenin altında olmaması gerekiyor. Kış lastiği niye takışması gerekiyor? Vatandaşlarımıza denetimlerimiz esnasında bilgilendirmelerimizi özellikle bunu vurgulamaya çalışıyoruz.

Hava sıcaklıklarının ortalama sıcaklıkların altına düştüğü 7 derecenin altına düştüğü durumlarda, zeminin ıslak olduğu durumlarda, zeminin buzlu karlı olduğu durumlarda kış lastiği diğer lastiklere göre diş derinliği diğer lastiklere göre fazla olması ve lastik dış yüzeyinde kılcal kanalların daha fazla olması nedeniyle diğer lastiklere göre yola tutuş oranı daha fazladır.. İşte buda sürücülerimizde güvenli seyahat açısından çok önemli bir durumdur. Biz kış lastiğinin faydaları konusunda bilgilendirme yapıyoruz. Denetimler yapıyoruz. Kış lastiği takılmazsa sürücülerimiz öncelikli olarak güvenli seyahat imkânını kaçırmış olabilirler. Ayrıca cezai müeyyideden biz bahsetmek istemiyoruz. Mevzu eten bunun bir yaptırımı da vardır. Kış lastiği takmayan sürücülerimiz 625 lira idari para cezası tatbik ediliyor. Aynı zaman da özellikle şehirlerarası yollarda ise araçlar geçici olarak trafikten men edilebiliyor. En yakın yerleşim birimine kadar gitmesine izin veriliyor. Ondan sonra araçlar trafikten kış lastiği takana kadar men edilebiliyor” dedi.