Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çiğ süt tavsiye fiyatı litre başına 5,70 lira oldu

Ulusal Süt Konseyinin almış olduğu karar ile ilgili açıklamada bulunan Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay, 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere süt fiyatının 5 Lira 70 kuruş olduğunu 1 TL’ de Tarım Orman Bakanlığının teşviki olacağını söyledi.

Ulusal Süt Konseyinin almış

Ulusal Süt Konseyi, 1 Nisan 2022 tarihinden itibaren nisan ayı sonuna kadar soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatını litre başına 5,70 lira olarak belirledi.

Konseyin internet sitesindeki açıklamada geçen yıl 29 Kasım’da, 8 Aralık 2021’den itibaren geçerli olmak üzere, kalite esaslı soğutulmuş çiğ süt tavsiye satış fiyatının, litre başına 4,70 lira olarak belirlendiği hatırlatıldı.

Süt Fiyatları ile ilgili açıklama yapan Erzincan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Faruk Günay şu ifadelere yer verdi; “Ulusal süt konseyi tarafında süt fiyatları açıklandı. 1 Nisan’dan geçerli olmak üzere, yağ ve kuru maddeye göre süt fiyatı 5 lira 70 kuruş artı 1 TL’de Tarım Orman Bakanlığının teşviki var. Yalnız bu verilen fiyatlar yem maliyetinin çok altında. Bir çuval yemin maliyeti 340-350 lira civarında bir maliyeti var. Onun haricinde diğer kaba yem ve çoban giderleri hariç süt fiyatlarının 7-7,50 liranın üzerinde olması gerekiyordu. Şuan ki fiyatlar kâfi değil. Çünkü bir ülkede üretim olmazsa, süt olmazsa et olmaz. Doğum yapmayan hayvanların da sütü olmaz. Yavrusu olmayan hayvandan da et olmaz. Bu bir gerçektir. Bu konuda Süt konseyi tarafından ve Tarım Orman Bakanlığından süt fiyatlarının yeniden elden geçirmesini istiyoruz.

Eski fiyatımız biliyorsunuz 4 lira 70 kuruştu. Buna 20 kuruşta devlet primi vardı. 4,70 olan süt fiyatı 5,70 TL’ye çektiler. 20 liralık teşviki de 1 TL’ye çıkardılar. Toplam bununla beraber süt 6 lira 70 kuruş oldu. Fiyatların sürekli artması üretim yapan çiftçilerimizi sürekli sıkıntıya sokmuştur.

Süt alımlarında çok fazla bir artış yok. Bizim en kötü günümüz 50 tondan aşağı olmuyordu. Şu an 40 tonlardayız. 100 tonları da biz gördük. Çiftçi üretimden çekiliyor. Mazot fiyatlarının yükselmesi, girdi maliyetlerinin artması, yem fiyatlarının artması bir taraftan da et fiyatlarının artmasından dolayı ister istemez sütten istediğini elde edemeyen çiftçimiz hayvanını kestiriyor, satıyor ve sahadan çekiliyor maalesef” ifadelerini kullandı.