Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fiyatlar Çok Yüksek

Ülke genelinde olduğu gibi Erzincan İlimizde de üretimi etkileyen unsurların başında girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu ifade eden Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik, üreticilerimiz çok sıkıntı çekiyor dedi.

Ülke genelinde olduğu gibi

Ülke genelinde olduğu gibi Erzincan İlimizde de üretimi etkileyen unsurların başında girdi maliyetlerinin yüksekliği olduğunu ifade eden Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik, üreticilerimiz çok sıkıntı çekiyor dedi.

Erzincan Ziraat Odası Başkanı Tamer Geyik sulama ücretleri ile ilgili basın açıklaması yaptı. Erzincan’da su ücretlerinin pahalı olmasından dolayı çiftçilerin yeterli üretimde bulunamayacağını belirten Geyik; “Değerli üreticilerimiz çok kıymetli Erzincan kamuoyu Erzincan Ziraat Odası olarak ülkemiz genelinde olduğu gibi ilimizde de üretimi etkileyen unsurların başında girdi maliyetlerinin yüksekliği gelmektedir dedi.

Geyik açıklamasında; “Başta sulama suyu üreticilerimizin ücretlerinin yüksekliği üreticilerimizin belli bükmektedir. Toprak işleme ekim, gübre, ilaç, hasat, harman ve işçilik ücretleri üreticilerimizin zor duruma sokmaktadır. Bitkisel üretimde sulama olmazsa olmaz unsurların başında gelmektedir ve bitki çeşitlerine göre değişmekle beraber bir üretim sezonunda ortalama üç ve daha üzeri sulama yapılması zorunludur. Nitekim ilimiz yağış ortalaması 300 milimetreküp olup yarı kurak iklim kuşağındadır. Bu sebeple sulama zorunludur ancak burada üretim maliyetlerinde girdilerin artırmaktadır. Aynı şekilde gübre fiyatlarının yüksekliği de bir diğer unsur oluşturmaktadır.

Bitkisel üretimde görülen hastalık ve zararlılara karşı kullanılan zirai mücadelede girdi maliyetlerini arttırmaktadır. Başka faktörler üretimimizi de zora sokmaktadır. Bütün bu tablo karşısında gelinen noktada üreticilerimizin üretim yapmaktan yavaş yavaş çekilmeye başladıkları bu hususu doğrudur. Dolayısıyla yeterli üretim olmadığı takdirde İthalat yoluna başvurulmuştur ithalat da ülkemizin enflasyonun artmasında önemli bir etken olmuştur. Bu durumda insanlarımız yeterli ve dengeli beslenmemek de ekonomimiz olumsuz yönde etkilenmektedir. Tüm bu sebeplerden dolayı üreticilerimizin girdi maliyetlerinin düşürülmesi için devletimizin yetkililerimiz tarafından gerekli iyileştirmelerin ve desteklemeleri sağlanması gerekmektedir. Burada son aldığımız duyumlara göre sulama ücretlerini özellikle pompa 1 ve pompa 2 bölgesinde sulama ücretlerinin çok yüksek olduğu durumlarda almaktayız. Bu da üreticilerimize çok olumsuz etkiliyor.

Daha önceden yapılan açıklamalarda sulama sezonunun İl Özel İdaresi tarafından ya olacağı söylemişti ama maalesef ki şu anda Erzincan Sulama Birliği bu işi yapacaktır. Aldığımız haberlerde bir dönemin 240 bin lira yani eski yeni hesapla 240 TL dönümü olacağı duyumunu aldık bu da üreticilerimize çok zora sokacaktır, bu konuda bizleri temsil eden gerek siyasi gerekse valiliğimize üreticilerimize destek olmaya davet ediyoruz. Bu şekilde üretim yapmak çok zor bu şekilde üretemez biraz önce bahsettiğim gibi üretimin olmadığı yerde dışa bağımlı oluruz. Dışa bağımlılık ülkemizin milli meselesi halindedir.

Dışa bağımlı olmamaları gerektiğini belirten Başkan Geyik, üretimi kendimiz yapmalıyız.  Bizler yerli ve milli diye söylediğimiz bu şehir tam aksini ithal ediyoruz bizden üretmek istiyoruz. Üretim ne kadar çok yaparsan o kadar ülkemizin ekonomisine insanların geçimine geleceğine katkı sağlarız. Bu duygu ve düşünceler de bu sulama sezonumuz un üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum. Yalnız bu fiyatlarla biz üretemez derhal buna bir çözüm bulunması gerektiği gereken bütün tedbirler bir an önce alınmalıdır. Evet, tarımdan milli birlik ve bir reform açıklanacağı söyleniyor ama maalesef ki şu anda üreticimiz acil destekler bekliyor. Bakın gübre serpilecek, sulama yapılacak, insanlar tarlalarını ekecek. Üretemez. Bu da ülkemize zarar getirir bunların bir an önce tedbirlerinin alınması lazım üreticilerimize destek olunması lazım özellikle enerji ile çalışan P1 ve P2 nin enerji maliyetlerinin üreticimiz lehine desteklenmesini talep ediyoruz. Burada 240 lira gibi bir bedelle üreticimiz üretimi yapamaz. Biz ettiğimiz ürünleri tarlada bırakırız sahip de çıkmaz. Ama biz üretmek istiyoruz bu şekilde bize gerekli bütün desteklerin verilmesi lazım. Hepinize teşekkür ediyorum saygılar sunuyorum sağ olun” dedi.

Haber: Hasan Çakmak