Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ahilik Kültürü Haftası Kutlama Programı Yapıldı

Her yıl 16-22 Eylül tarihleri arasında kutlanmakta olan 34. Ahilik Kültürü Haftası münasebetiyle Erzincan Teknik ve Anadolu Meslek Lisesinde gelişen zaman içerisinde Ahilik ruhunu yaşamak yaşatmak amaçlı kutlama programı düzenlendi.

Her yıl 16-22 Eylül

kültür haftasını anma ve gelişen zaman içerisinde Ahilik ruhunu yaşamak yaşatmak amaçlı kutlama programı Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Günün konuşması ile devam etti.

TÜRKLERİN ANADOLU’DA BİN YILDAN BERİ YAŞAMALARI “AHİLİK” SAYESİNDE OLMUŞTUR

Ahilik; toplumda yaşayan fertleri birbirine yaklaştırmak ve aralarında dayanışma kurulmasını sağlamaktır. Ahilik; birlik ve dayanışmayı sağlayan en önemli unsurdur. Türklerin Anadolu’da bin yıldan beri yaşamaları “ahilik” sayesinde olmuştur. Ahilik; din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeyen, herkese eşit muamele yapılan bir anlayışın simgesidir. Ahilik; zengin-fakir ayrımı yapmaz. Çalışmak ve üretmek, alın teri ile kazanmak ahilik te bir ahlak kuralıdır. Bunun için herkesin mutlaka bir mesleği ve işi olmalıdır.

2021 YILI İÇERİSİNDE İLK KEZ BİR SALON PROGRAMI YAPIYORUZ

İl Milli Eğitim Müdürü Gün Ahilik üzerine yapmış olduğu konuşmasında, “2021 yılı Ahi Evran yılı olarak ilan edildi. 2021 yılı içerisinde ilk kez bir salon programı yapıyoruz. İnşallah bu güzel etkinlikler, bu güzel çalışmalar daima devam edip sekteye uğramaz. 2021 yılı Ahi Evran yılı olarak hem Ahi Evran’ı yâd etmek, hem değerlerimizi korumak hem de değerlerimizi öğrencilerimize aşılamak ve buluşturmak adına çok güzel bir program.

Daha önce Erzincan Valiliğimiz tarafından yılın Ahisi, Yılın Ustası, Yılın Kalfası ve yılın çırağı mesleki eğitim merkezimizde öğrenciler ile buluşturduk.

AHİLİK 13. YÜZYILDA AHİ EVRAN TARAFINDAN KURULMUŞ OLAN SOSYAL VE EKONOMİK BİR ÖRGÜTTÜR

Ahilik 13. Yüzyılda Ahi Evran tarafından kurulmuş olan sosyal ve ekonomik bir örgüttür. Anadolu’da yaşamış olan Türk halkının sanat ve meslek alanında yetişmeleri Ahlaki alanda ise gelişmelerini sağlamış birlik ve beraberliğe ciddi katkıları olmuştur. Aslında Ahilik bazen gazilik ile de bazı yönleri ile bir araya getirebiliyoruz. Her ikisi de dudaklarını budaktan sakınmayan yiğit insanlardır, cömert insanlardır. Ahilikte her ne kadar gazilikte savaş dene bir şey ilk etapta yok gibi gözükse de günümüzde hem içeride, hem dışarıda esnafa yönelik ekonomik farklı sıkıntılara sebep olabilecek birçok badireyi atlatmak için bir araya gelerek örgütlenme manasında da gazilikle biraz daha yakinen bir araya getirmek ve özleştirmek uygun gibi görüyorum.

DEĞERLERİ GENÇLERİMİZE AŞILAMAYA ÇALIŞACAĞIZ

Erzincan’daki bütün esnaflarımızın kardeşlik ruhu ve bilinci ile birlikte bu zanaatkârların aynı zamanda demiri döven bir zanaatkârın demiri döverken nefsini terbiye etmesi, nakış işleyen birinin yine rabbine yönelip şükretmesi de Ahilik ile birlikte Şükrü, vefayı ve bununla birlikte yapmış olduğu işi ahlakı ile özleştirmesi manasına da geldiğini unutmamakla birlikte ilim ile irfanı, ticaret ile ahlakı bir araya getiren bu güzel teşkilatı bizler maarif ordusu olaraktan, Milli Eğitim Camiası olarak da bütün incelikleriyle bu yıl olduğu gibi bundan sonraki yıllarda da hep anlatacağız, bu değerleri gençlerimize aşılamaya çalışacağız..

TOPLUMUN DERDİ İLE DERTLENEN BİR NESİL YETİŞTİRME

Özellikle gençlere seslenen Gün, Yüzyılın ismi atom olsun, uzay olsun, bilim olsun ne olursa olsun kardeşlik olmadıktan sonra hiçbir mana ifade etmez. Adalet, saygı, hoşgörü, cömertlik, kardeşlik, dayanışma ruhu içerisinde bir neslin yetişmesi olan bu ve bunun gibi etkinlikler ile birlikte, işletmelere gönderdiğimiz öğrencilerimiz var. Bu öğrencilerimiz ile birlikte işletme sahibi ustalarımızın, kalfalarımızın yanlarına çırak olarak gönderdiğimiz öğrencilerimizin Ahilik kültürü, dayanışma, birlik, kardeşlik ve onları yarına hazırlamak, toplumun derdi ile dertlenen bir nesil yetiştirme adına bunun gibi etkinliklerin daha da artarak devam edeceğini belirterek katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim” dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün’ün konuşmasının ardından Ahilik tarihini anlatan video izlendi. 5 Temmuzda şehit olan ustalara yönelik video gösterisinin ardından öğrenciler tarafından Fatih Sultan Mehmet Han’ın çarşı esnafı ziyareti gösterisi yapıldı. Program Ustalık belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.

Erzincan Teknik ve Anadolu Meslek Lisesi Konferans salonunda düzenlenen 2021 Ahilik kültür haftasını anma ve gelişen zaman içerisinde Ahilik ruhunu yaşamak yaşatmak amaçlı kutlama programına Erzincan İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün, DDY İşletme Müdürü Yusuf Kenan Aydın, Esnaf Odaları Birlik başkan vekili Namık Poleter, OSB bölge müdürü Ömer Faruk Nayman, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı..